Gastcollege waterzuivering door Nico Lambert
Leerlingen van het 5e jaar WeW, BCW en BCT volgden op maandagvoormiddag 22 januari een gastcollege waterzuivering. De gastspreker-onderzoeker was Nico Lambert van de KUL-Campus Mechelen. Met een presentatie en praktische tips maakte hij de leerlingen warm om verder aan de slag te gaan met het STEM-project containerwoning. Hij stond stil bij de theorie van waterzuivering en legde uit hoe je hier praktisch mee aan de slag kan gaan. Hierbij raakte hij ook het nodige didactische materiaal aan.
Belangrijk om te onthouden is het verband tussen huishoudelijk afvalwater en de basiskwaliteit van het oppervlaktewater. Hierbij passeerden verschillende tabellen en grafieken de revue. Deze zullen tijdens de lessen verder worden toegelicht.
Merkwaardig hierbij is ook te weten dat meer dan 20 % van de inwoners in België niet is aangesloten op een riolering met waterzuivering. Praktisch betekent dit dat je dan zelf moet instaan voor je waterzuivering en bijhorende milieureglementeringen. De de noodzaak om onze containerwoning te voorzien van een aangepaste waterzuivering hoeft geen verdere uitleg meer…
Voor de praktische uitwerking werden leerlingen getriggerd om een twee-traps systeem voor afvalwaterzuivering te concipiëren rekening houdend met de wetten van de natuur om onnodig energieverlies tegen te gaan.
Hoe werkt dit:
· Trap 1 = Anoxisch: gebaseerd op plantensysteem met ICS als extra-filtermateriaal
· Trap 2 = Aeroob: IBC-MBBR
Let op voor verstopping van Trap 2.
Leerlingen worden hierbij ook uitgedaagd om dit schooljaar eerst te ontwerpen en digitaal voor te leggen aan de onderzoeker die voor de nodige feedback kan zorgen. Men dient hierbij uiteraard ook rekening te houden met de kunst om het geheel te integreren zodat het esthetische bewaard blijft. Volgend schooljaar bij de praktische uitwerking kan het labo van de onderzoeker nagaan of de opstelling voldoet aan de vooropgestelde doelstellingen. Als dit geen uitdaging is.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten