De leerlingen van 5HTE hebben deze week de raamdorpels gemonteerd. Nadien werden er reeds enkele ramen geplaatst. We werken deze week verder zodat alle ramen geplaatst zijn en we verder kunnen aan de volgende stap.
Hieronder enkele foto's:
De leerlingen van 5HTE hebben deze week de raamdorpels gemonteerd. Nadien werden er reeds enkele ramen geplaatst. We werken deze week verder zodat alle ramen geplaatst zijn en we verder kunnen aan de volgende stap.
Hieronder enkele foto's:
De leerlingen van 5HTE kregen de unieke kans om in het atelier van Aliplast in Lokeren mee te helpen aan de productie van alle buitenschrijnwerk voor ons project. We werden goed ontvangen en leerden er alles over de professionele productie van aluminium schrijnwerk. Er werd gekozen voor mat zwart zodat het geheel een moderne look krijgt. Geert Coelus van Aliplast leerde ons alle kneepjes van het vak en de leerlingen konden alles ook zelf uitvoeren. De vaardigheden die ze hier hebben bijgeleerd is een uitbreiding van wat er op school wordt aangeboden rond aluminium schrijnwerk.
Hieronder enkele sfeerbeelden:
Rondleiding in de fabriek voor productie van profielen |
Productie van raamvleugel |
Productie van schuifraam |
Je kan stemmen door te liken op tiktok via deze link of via http://www.bouwschoolaward.be/stemmen.
Let op! Bij de website van bouwschoolaward moet je van elke categorie een school aanduiden. Bij de categorie van installatietechnieken kies je uiteraard voor VLOT!
Alvast 1000 maal dank vanwege al onze leerlingen!
Ons project is genomineerd voor de bouwschoolaward, een award uitgereikt door de bouwunie aan scholen die net dat tikkeltje extra doen om de bouwscholen te promoten. Deze week kwam tiktok-fenomeen Elias Verwilt naar onze school voor de opname van een korte promovideo voor ons project.
Er zijn vier categorieën en wij zijn genomineerd voor installatietechnieken omdat we over verschillende afdelingen heen werken. We zijn bij de laatste 3 om deze award binnen te halen en iedereen kan ons helpen. 50% van de punten komt van een vakjury, de andere 50% verkrijgen we via een publieke online stemming.
Stemmen kan van 4 tot 30 maart, de link wordt hier gepubliceerd van zodra de stemmingen starten. Uiteindelijk worden op 24 april tijdens een awardshow de winnaars bekend gemaakt, hopelijk kunnen we mee op het podium.
Hieronder enkele foto's van Elias zijn passage:
De Intro |
Houtafdeling |
Elias leert lassen |
We zijn zeer verheugd om te melden dat Aliplast aluminium systems uit Lokeren zal ons bijstaan met de productie van de ramen voor ons project. Alle profielen worden geschonken aan de school en dat is niet alles. Onze leerlingen van 5HT zullen enkele halve dagen meewerken in het atelier om alles te vervaardigen. Op deze manier is het voor hen een unieke kans om kennis te maken met het productieproces op ultramoderne machines met professionele vakexperten. We zijn ervan overtuigd dat dit een leerrijke week zal zijn.
De doorsneden van de profielen worden eerst besproken tijdens de lessen op school zodat er een basiskennis is voor ze effectief aan de slag gaan.
Verder maken ze ook kennis met een zaaglijst, productiefiche en een thermisch rapport, kortom een week om naar uit te kijken!
Leerlingen van het 5e jaar WeW, BCW en BCT volgden op maandagvoormiddag 22 januari een gastcollege waterzuivering. De gastspreker-onderzoeker was Nico Lambert van de KUL-Campus Mechelen. Met een presentatie en praktische tips maakte hij de leerlingen warm om verder aan de slag te gaan met het STEM-project containerwoning. Hij stond stil bij de theorie van waterzuivering en legde uit hoe je hier praktisch mee aan de slag kan gaan. Hierbij raakte hij ook het nodige didactische materiaal aan.
Belangrijk om te onthouden is het verband tussen huishoudelijk afvalwater en de basiskwaliteit van het oppervlaktewater. Hierbij passeerden verschillende tabellen en grafieken de revue. Deze zullen tijdens de lessen verder worden toegelicht.
Merkwaardig hierbij is ook te weten dat meer dan 20 % van de inwoners in België niet is aangesloten op een riolering met waterzuivering. Praktisch betekent dit dat je dan zelf moet instaan voor je waterzuivering en bijhorende milieureglementeringen. De de noodzaak om onze containerwoning te voorzien van een aangepaste waterzuivering hoeft geen verdere uitleg meer…
Voor de praktische uitwerking werden leerlingen getriggerd om een twee-traps systeem voor afvalwaterzuivering te concipiëren rekening houdend met de wetten van de natuur om onnodig energieverlies tegen te gaan.
Hoe werkt dit:
· Trap 1 = Anoxisch: gebaseerd op plantensysteem met ICS als extra-filtermateriaal
· Trap 2 = Aeroob: IBC-MBBR
Let op voor verstopping van Trap 2.
Leerlingen worden hierbij ook uitgedaagd om dit schooljaar eerst te ontwerpen en digitaal voor te leggen aan de onderzoeker die voor de nodige feedback kan zorgen. Men dient hierbij uiteraard ook rekening te houden met de kunst om het geheel te integreren zodat het esthetische bewaard blijft. Volgend schooljaar bij de praktische uitwerking kan het labo van de onderzoeker nagaan of de opstelling voldoet aan de vooropgestelde doelstellingen. Als dit geen uitdaging is.
De berekening van de isolatiewaarde |
Uittekenen van het frame |
Container 1 grondplan |
Container 2 grondplan |